Vanliga frågor

Här har vi samlat de vanligaste frågorna vi får inför operationer eller under konsultationer. Får du inte svar på dina funderingar? Du är varmt välkommen att kontakta oss på info@ogonlocksakademin.se så ska vi förhoppningsvis kunna besvara din fråga. Har du en inbokad konsultation för ögonlocksoperation? Under konsultationen finns tid för dig att ta upp alla frågor och funderingar du kan tänkas ha inför en eventuell behandling.

Frågor och svar kring ögonlocksoperationer

VAD HÄNDER PÅ KONSULTATIONEN?

En konsultation hos oss är alltid kostnadsfri. Då kommer du till vår klinik och träffar någon av våra erfarna kirurger eller erfarna ögonsjuksköterska som undersöker dig och informerar noggrant vad vi skulle kunna hjälpa dig med. Du förbinder dig inte till något. Du väljer själv sedan om du vill gå vidare med att boka en operation. En konsultation kan du boka via vår online-bokning här på hemsidan eller kontakta oss så hjälper vi dig att hitta en lämplig tid.

VAD INNEBÄR VIDEOKONSULTATION?

Då vi har kunder från hela Sverige så erbjuder vi videokonsultation för personer som bor utanför Uppsala. Den är kostnadsfri. Du träffar då vår kirurg genom ett videosamtal, via dator eller smartphone, där ni båda ser varandra. Det kan vara ett bra alternativ om du har lång resväg. Videokonsultation kan du boka vi vår onlinebokning här på hemsidan eller kontakta oss så hjälper vi dig att hitta en lämplig tid.

För en videokonsultation behöver du ha webbkamera på din dator och en inte allt för gammal webbläsare. Det fungerar även att ha konsultationen via din mobiltelefon (om du har en smartphone).

HUR GÅR EN OPERATION TILL?

FÖRE OPERATIONEN
Vi vill att du avstår från läkemedel och hälsokostpreparat som kan vara blodförtunnande i 10 dagar innan din ögonlocksoperation. Du ska duscha och tvätta håret innan du kommer till oss. Om du har lösögonfransar eller ögonfransförlängning ska dessa vara borttagna, främst av hygieniska skäl. Du ska heller inte ha smink eller hudkräm i ansiktet.

PÅ OPERATIONSDAGEN
Vi utför alla våra ögonlocksoperationer i så gott som smärtfri och speciellt framtagen lokalbedövning och du är vaken. Vår lokalbedövning är effektiv och snabbverkande och ges i huden. Om du vill kan du få en lugnande tablett en stund innan operationen.

Innan operationen kommer kirurgen undersöka dig igen och rita på dina ögonlock. Tid för frågor finns naturligtvis även då. Under operationen ligger du bekvämt i en behandlingsstol i en trevlig och avslappnad atmosfär. Operationen tar ca 30 min per ögonlock så vanligtvis är operationstiden ca 1 timme beroende på vad vi tillsammans bestämt oss för att åtgärda.

EFTER OPERATIONEN
Du får information om vad du ska tänka på första tiden efter operationen. Du kommer ha en mycket liten svullnad och kan ta dig hem på egen hand men vi avråder från att köra bil själv.

VAD ANVÄNDER NI FÖR OPERATIONSMETOD?

Vi använder oss av Radiovågskirurgi (Radiofrequency) vid våra operationer. Det innebär att vi inte använder kniv utan med en radiovågsnål avlägsnar hud, fett och eventuell vävnad. Detta är mycket mer skonsamt för huden jämfört med att använda kniv. Den gör också att svullnaden går tillbaka snabbare och ger finare snitt.

HUR SNABBT LÄKER DET?

Det är vanligt med svullnad, blånad och lätt ömhet i området första tiden. Svullnaden brukar tillta på kvällen efter operationen och vara som störst de följande 2-3 dagarna för att sedan klinga av successivt. I det flesta fall sitter det stygn i ögonlocken som vi tar bort efter 7-10 dagar beroende på vilken operation du genomgått.

Det finns några saker du kan göra för att minska svullnad och ömhet. Förhöjd huvudända, som en extra kudde, kan vara bra första dagarna för att minska svullnaden. Några dagar efter att vi tagit bort stygnen kan du sminka över blåmärken och rodnader. Efter 1-2 veckor är du mer eller mindre återställd. Läkningsprocessen varierar dock från person till person och kan inte alltid förutses. Rodnad i operationsärret är vanligt till en början men bleknar under kommande månader och blir obetydligt efter läkning.

BEHÖVER JAG VARA SJUKSKRIVEN?

Vi sjukskriver inte men det kan vara bra att planera någon veckas ledighet i samband med operationen om du har ett arbete som är fysiskt krävande eller innefattar smuts och dammig miljö.

Om du har ett mer stillasittande arbete är det egentligen inget hinder att arbeta men många väljer att ta ledigt några dagar till den mesta av svullnaden lagt sig.

NÄR KAN JAG BÖRJA TRÄNA?

Vi rekommenderar att du undviker pulshöjande träning fram till stygnen är borttagna. Promenader och vardagssysslor går bra.

ÖVRIGA FRÅGOR

Fick du inte svar på just din fråga? Om du har en annan fråga som vi inte besvarat, är du välkommen att kontakta oss! Hör av dig till info@ogonlocksakademin.se så hjälper vi dig med dina funderingar.

LYSSNA PÅ EN AV VÅRA PATIENTER

Patient blir mottagen i ögonlocksakademins väntrum, klicka för att starta videon.

Chatta