Vanliga frågor

Här har vi samlat de vanligaste frågorna vi får inför operationer eller under konsultationer. Får du inte svar på dina funderingar? Du är varmt välkommen att kontakta oss på info@ogonlocksakademin.se så ska vi förhoppningsvis kunna besvara din fråga.

Har du en inbokad konsultation för ögonlocksoperation? Under konsultationen finns tid för dig att ta upp alla frågor och funderingar du kan tänkas ha inför en eventuell behandling. Vanliga frågor och svar kopplat till konsultationer har vi samlat här.

Frågor och svar

Hur ska jag förbereda mig innan operationen?

Vi vill att du avstår från läkemedel och hälsokostpreparat som kan vara blodförtunnande i 10 dagar innan din ögonlocksoperation. Du ska duscha och tvätta håret innan du kommer till oss. Om du har lösögonfransar eller ögonfransförlängning ska dessa vara borttagna, främst av hygieniska skäl. Du ska heller inte ha smink eller hudkräm i ansiktet.

Om du kommer direkt från arbetet eller av annan anledning har produkter i ansiktet när du anländer, finns det självklart möjlighet att tvätta bort det hos oss innan operationen.

Vilken bedövning ges innan operationen?

Inför operationen ges du lokalbedövning, vilket innebär att du är vaken under själva ingreppet men att det upplevs så gott som smärtfritt. Vår lokalbedövning är speciellt framtagen, effektiv och snabbverkande för att ge dig en så behaglig upplevelse som möjligt. Om du känner dig nervös så kan du få en lugnande tablett en stund före själva ingreppet.

Hur lång tid tar operationen?

Operationen tar ca 30 min per ögonlock så vanligtvis är operationstiden ca 1 timme beroende på vad vi tillsammans bestämt oss för att åtgärda. Under operationen ligger du bekvämt i en behandlingsstol i en trevlig och avslappnad atmosfär.

Kan jag köra bil efter operationen?

Vi avråder dig från att köra bil själv. Du kommer ha en mycket liten svullnad och kan ta dig hem på egen hand via te x kollektivtrafik. Vissa av våra kunder tycker att det är skönt att bära solglasögon efter operationen.

Vad använder ni för operationsmetod?

Vi använder oss av Radiovågskirurgi (Radiofrequency) vid våra operationer. Det innebär att vi inte använder kniv utan med en radiovågsnål avlägsnar hud, fett och eventuell vävnad. Detta är mycket mer skonsamt för huden jämfört med att använda kniv. Den gör också att svullnaden går tillbaka snabbare och ger finare snitt.

Hur snabbt läker det?

Det är vanligt med svullnad, blånad och lätt ömhet i området första tiden. Svullnaden brukar tillta på kvällen efter operationen och vara som störst de följande 2–3 dagarna för att sedan klinga av successivt. I det flesta fall sitter det stygn i ögonlocken som vi tar bort efter 7-10 dagar beroende på vilken operation du genomgått.

Det finns några saker du kan göra för att minska svullnad och ömhet. Förhöjd huvudända, som en extra kudde, kan vara bra första dagarna för att minska svullnaden. Några dagar efter att vi tagit bort stygnen kan du sminka över blåmärken och rodnader. Efter 1-2 veckor är du mer eller mindre återställd. Läkningsprocessen varierar dock från person till person och kan inte alltid förutses. Rodnad i operationsärret är vanligt till en början men bleknar under kommande månader och blir obetydligt efter läkning.

Behöver jag vara sjukskriven?

Vi sjukskriver inte men det kan vara bra att planera någon veckas ledighet i samband med operationen om du har ett arbete som är fysiskt krävande eller innefattar smuts och dammig miljö.

Om du har ett mer stillasittande arbete är det egentligen inget hinder att arbeta men många väljer att ta ledigt några dagar till den mesta av svullnaden lagt sig.

När kan jag börja träna?

Vi rekommenderar att du undviker pulshöjande träning fram till stygnen är borttagna. Promenader och vardagssysslor går bra.

När kan jag börja sminka mig igen?

3 dagar efter att stygnen är borttagna (tas bort efter en vecka) går det bra att sminka sig som vanligt igen runt ögonen. Viktigt att detta följs av hygieniska skäl, även om vi förstår att man kan vilja lägga på concealer eller dylikt för att dölja eventuell rodnad. Avstå från det! Däremot går det bra att använda mascara direkt efter att stygnen är tagna.

Vilken är er vanligaste operation?

En av våra vanligaste operationer är övre ögonlockskirurgi för att motverka hängande ögonlock. Även undre ögonlocksplastik för att motverka rynkor eller påsar under ögonen är vanligt. Dessa operationer går bra att kombinera och utföra vid samma tillfälle.

Jag bor inte i Uppsala. Måste jag sova över efter operationen?

Vi avråder från bilkörning men annars kan du ta dig hem själv efter operationen om du använder dig av kollektivtrafik eller blir skjutsad. Om du vill övernatta i Uppsala kan vi självklart rekommendera hotell i närheten.

Måste jag åka till Uppsala för konsultation?

Nej! Vi har lösningar för dig som bor på annan ort. Här kan du läsa mer om frågor kring video- och fotokonsultation för dig som inte bor i Uppsala eller föredrar att göra konsultationen från hemmet.

Vad kostar ögonlocksoperationen?

Här finner du vår prislista för ögonlocksoperationer. Vi erbjuder även finansiering i samarbete med Medical Finance.

Hur ska jag tänka kring alkohol/tobak/nikotin inför och efter operation?

För att ge operationen så goda förutsättningar som möjligt och minska risken för komplikationer avråder vi från alkohol och rökning en vecka innan och efter operation. Alkohol har en blodförtunnande effekt, torkar ut din hud och ökar svullnad vilket kan komma att påverka läkningsprocessen negativt. Nikotin har liknande effekt och påverkar blodförsörjningen genom att blodkärlen drar ihop sig, vilket gör att sår läker sämre/långsammare vilket innebär förhöjd risk för infektion.

Kan jag vistas i solen efter operation?

Det går bra att vistas i solen efter en operation, tänk dock på att skydda ärren mot direkt solljus – solglasögon och SPF 50 är vad vi rekommenderar.

Kan jag bada/duscha efter operation?

Två dagar efter operation går det bra att duscha och tvätta håret, utomhusbad och bastubad rekommenderar vi att man väntar med tills stygnen är borta, d v s efter en vecka.

Botox innan operation, hur ska jag tänka?

Om du funderar på att lägga botox innan en ögonlocksoperation kan det vara klokt att diskutera detta med oss först. Du bör vänta med ett ingrepp 14 dagar efter en botoxbehandling. Det är inget hinder för oss om du brukar lägga botox regelbundet men informera i så fall kirurgen om det vid din konsultation.

ÖVRIGA FRÅGOR

Fick du inte svar på just din fråga? Om du har en annan fråga som vi inte besvarat, är du välkommen att kontakta oss! Hör av dig till info@ogonlocksakademinse.local så hjälper vi dig med dina funderingar.

LYSSNA PÅ EN AV VÅRA PATIENTER

Patient blir mottagen i ögonlocksakademins väntrum, klicka för att starta videon.