Ögonlocksoperationer

Att bestämma sig för en ögonlocksoperation är helt och hållet upp till dig, och det är något man gör av många olika skäl. När vi blir äldre förändras vår hud, och det är helt normalt. Ibland kan dessa förändringar göra att vi inte känner igen oss själva i spegeln, kanske ser vi tröttare ut än vad vi faktiskt känner oss, eller så kanske ögonlocken har börjat hänga lite och stör synen. Det kan vara så enkelt som att man inte gillar hur påsarna under ögonen ser ut. Om något av detta stör dig, så kan en ögonlocksoperation vara lösningen som får dig att må bättre.

Så vad innebär en ögonlocksoperation? Det handlar oftast om att fixa till ögonlock som hänger eller ta bort påsarna eller rynkorna under ögonen. Man tar bort hud och kanske lite fett för att fräscha till utseendet runt ögonen. Ibland kan det även innebära att man justerar ögonbrynens position för att ge en mer alert och öppen blick. Snitten görs så de knappt syns, ofta precis vid ögonfransarna för de nedre ögonlocken. Det överflödiga fettet kan tas bort eller flyttas för att släta ut huden och gropigheter som orsakar mörka ringar under ögonen.

Om du funderar på en ögonlocksoperation så har vi samlat vanliga frågor och svar.  Du kan även läsa mer ögonlocksplastik och hur vi arbetar för att du ska känna dig säker och trygg, samt hur vi säkerställer att ingreppen genomförs med minimala risker.

Kostnadsfri konsultation

Funderar du på att operera dina ögonlock? Genom att boka en konsultation hos Ögonlocksakademin får du träffa en av våra ögonlocksspecialister. Under mötet får du information kring operationen och vilka förväntningar just du kan ha utifrån dina förutsättningar, och vad vi skulle kunna hjälpa dig med. Under konsultationen finns tid för dina frågor och funderingar.  

Om du vill kan du boka in en konsultation på vår klinik i Uppsala. Utöver fysiska möten erbjuder vi dessutom videokonsultationer. Konsultationen är helt gratis och du förbinder dig inte till någonting. Boka enkelt en konsultation via vår onlinebokning här på hemsidan.

Våra populäraste operationer

Så går en ögonlocksoperation till

Vi utför alla våra operationer genom en så gott som smärtfri och speciellt framtagen lokalbedövning. Lokalbedövningen ges direkt i huden och du slipper sövas ner under operationen. Om du vill kan du få en lugnande tablett innan. Du ligger bekvämt i en behandlingsstol i en trevlig och avslappnad atmosfär. Operationen tar ca 30 min per ögonlock så vanligtvis är operationstiden ca 1 timme beroende på vad vi tillsammans bestämt oss för att åtgärda. Efter operationen har du en minimal svullnad och du kommer att kunna ta dig hem på egen hand.

Innan och efter ögonlocksoperationer

Inför en ögonlocksoperation hos oss behöver du följa vissa förberedelser. Avstå från blodförtunnande mediciner och kosttillskott i 10 dagar före ingreppet. Anländ ren och fräsch, utan lösögonfransar, smink eller hudkräm.

Efter operationen kan du förvänta dig lite svullnad men kan ta dig hem självständigt, däremot så rekommenderar vi dig att avstå bilkörning. Vi utför operationen med radiovågskirurgi, vilket är skonsammare än traditionella metoder och bidrar till snabbare återhämtning.

Svullnad och ömhet är vanliga initialt, men minskar över tid. För att underlätta återhämtningen, sov med förhöjd huvudända de första dagarna. Stygnen tas bort efter 7–10 dagar, och du bör vara mer eller mindre återställd efter 1–2 veckor. Sjukskrivning krävs inte, men en paus kan vara bra, särskilt om ditt jobb är fysiskt krävande. Undvik intensiv träning tills stygnen är borttagna.

Priser för ögonlocksoperation

Ditt första möte med Ögonlocksakademin är en kostnadsfri konsultation. Efter konsultationen kan vi ge dig en rekommendation som är skräddarsydd för dig, vilket gör det svårt att arbeta med en fast prislista för kirurgi. Här hittar du prisexempel för våra vanligaste ingrepp.

Varför ska jag göra min ögonlocksoperation hos ögonlocksakademin?

På Ögonlocksakademin ägnar vi all vår tid åt ögonlocksoperationer. Då vi enbart fokuserar på operationer av ögonlock är vi specialister på alla typer av ögonlocksplastik och ögonlocksoperationer.

Ögonlocksakademins kirurger har sedan 2005 utfört ögonlocksoperationer och behandlat personer med ögonlocksproblem. Våra operationer är individuellt anpassade för att du ska få ett naturligt och hållbart resultat.

Vår ögonlocksklinik ligger i Uppsala men till oss kommer patienter från Stockholm och kunder från hela Sverige. Med vår långa erfarenhet kan du vara trygg, vi tar hand om dina ögonlock!

Vi är en privat ögonklinik

Vi kan utföra alla typer av ögonlocksoperationer, även de som erbjuds i den offentliga vården. Det viktigt att du är medveten om att alla våra operationer görs i privat regi, dvs. du måste själv finansiera ingreppet.

Vi är mycket noggranna vid våra operationer. Varje operation är unik och anpassas just för dig. Detta gör att en ögonlocksplastik hos oss ger glädje för dig i många år framöver. Vi har inga landstingsavtal men du kan alltid operera dina ögonlock hos oss.

Vanliga frågor kring ögonlocksoperationer

Här har vi samlat några de vanligaste frågorna vi får inför operationer eller under konsultationer. Ännu fler frågor och svar kan du finna här.

Frågor och svar

Vilken bedövning ges innan operationen?

Inför operationen ges du lokalbedövning, vilket innebär att du är vaken under själva ingreppet men att det upplevs så gott som smärtfritt. Vår lokalbedövning är speciellt framtagen, effektiv och snabbverkande för att ge dig en så behaglig upplevelse som möjligt. Om du känner dig nervös så kan du få en lugnande tablett en stund före själva ingreppet.

Hur lång tid tar operationen?

Operationen tar ca 30 min per ögonlock så vanligtvis är operationstiden ca 1 timme beroende på vad vi tillsammans bestämt oss för att åtgärda. Under operationen ligger du bekvämt i en behandlingsstol i en trevlig och avslappnad atmosfär.

Hur snabbt läker det?

Det är vanligt med svullnad, blånad och lätt ömhet i området första tiden. Svullnaden brukar tillta på kvällen efter operationen och vara som störst de följande 2–3 dagarna för att sedan klinga av successivt. I det flesta fall sitter det stygn i ögonlocken som vi tar bort efter 7-10 dagar beroende på vilken operation du genomgått.

Det finns några saker du kan göra för att minska svullnad och ömhet. Förhöjd huvudända, som en extra kudde, kan vara bra första dagarna för att minska svullnaden. Några dagar efter att vi tagit bort stygnen kan du sminka över blåmärken och rodnader. Efter 1-2 veckor är du mer eller mindre återställd. Läkningsprocessen varierar dock från person till person och kan inte alltid förutses. Rodnad i operationsärret är vanligt till en början men bleknar under kommande månader och blir obetydligt efter läkning.

Behöver jag vara sjukskriven?

Vi sjukskriver inte men det kan vara bra att planera någon veckas ledighet i samband med operationen om du har ett arbete som är fysiskt krävande eller innefattar smuts och dammig miljö.

Om du har ett mer stillasittande arbete är det egentligen inget hinder att arbeta men många väljer att ta ledigt några dagar till den mesta av svullnaden lagt sig.

Vad kostar ögonlocksoperationen?

Här finner du vår prislista för ögonlocksoperationer. Vi erbjuder även finansiering i samarbete med Medical Finance.

Lyssna på några av våra patienter

Patient blir mottagen i ögonlocksakademins väntrum, klicka för att starta videon.
Kvinna sätter mascara på sina ögonfransar, klicka för att starta videon.