Fibrom och vårtor på ögonlocket

Hudflikar på ögonlocken är i de flesta fall vårtor eller så kallade fibrom. Flikarna kan också vara små ofarliga cystor av olika slag. Även om hudflikar på ögonlock är ofarliga kan de vara mycket kosmetiskt störande för dig. Genom skonsam radiovågskirurgi kan vi på Ögonlocksakademin enkelt ta bort hudflikar på dina ögonlock.

Vad är fibrom?

Fibrom är en slags bindvävsknuta som består av bindvävsceller och kollagen. Det är inte helt klarlagt varför knutorna uppstår, men det är en naturlig del av hudens åldrande. I många fall kan det kopplas till hormonella förändringar i kroppen, som vid exempelvis en graviditet eller under klimakteriet. Det är särskilt vanligt att äldre personer drabbas av fibrom, men hudflikarna på ögonlocken kan uppstå oavsett ålder.

Fibrom kan uppstå både som en slags flik utanpå huden och i form av en liten knöl i huden. Ofta liknar det en slags hudfärgad leverfläck. Storleken kan variera från bara någon millimeter till cirka en centimeter stort. Förutom på just ögonlocken kan fibrom även dyka upp på andra delar av kroppen och ansiktet. Det är bland annat vanligt att få dessa hudflikar, eller ”skintags” som de också kallas, på halsen och vid armhålorna. Fibrom och vårtor är som sagt ofarliga men upplevs ofta som kosmetiskt störande, särskilt om de drabbar dig i ansiktet och på ögonlocken.

Ta bort fibrom och vårtor på ögonlock

Önskar du att ta bort hudflikar eller vårtor på ögonlocket? Då kan vi smidigt hjälpa dig! På Ögonlocksakademin använder vi oss av radiovågskirurgi när fibrom/skintags tas bort. Radiovågskirurgi är väldigt skonsamt mot vävnaden och minimerar dessutom risken att besvären återkommer.

Efteråt kommer du ha ett litet sår där hudfliken eller vårtan satt, som läker på 1–2 veckor. Det behövs sällan några stygn när du tar bort hudflikar på ögonlocken.

Lyssna på några av våra patienter

Patient blir mottagen i ögonlocksakademins väntrum, klicka för att starta videon.
Kvinna sätter mascara på sina ögonfransar, klicka för att starta videon.