Vagel/Chalazion

En vagel är en inflammation i ögonlocket. Inflammationen sitter i de fina körtelgångarna i ögats talgkörtlar och är oftast tillfällig. Vageln kan sitta på olika ställen kring ögat, exempelvis kan en yttre vagel sitta längs ögonfransraden och en inre vagel djupare in i ögonlocket. Att få en vagel är inte farligt men kan vara kosmetiskt störande.

En vagel kommer hastigt på någon/några dagar och är till en början röd och ömmande. Den kan också vara irriterande och skava mot ögat. Vageln kan variera i storlek från att knappt synas upp till ett par centimeter. Vanligtvis brukar en vagels storlek vara från en liten ärta upp till storleken av en spelkula. Vageln kan ibland vara så stor att den trycker ner ögonlocket lite.

Vanligtvis försvinner en vagel av sig själv efter en tid, utan behandling. De flesta vaglar försvinner spontant men det kan ta allt från någon vecka till flera månader.

Orsaker till vagel i ögat

En vagel kan uppstå när bakterier tränger in i ögats talgkörtel. Det finns vissa riskfaktorer som kan öka sannolikheten för att utveckla en vagel. Dessa inkluderar torra ögonlockskanter, akne, pollenallergi eller dålig hygien, särskilt vid användning av kontaktlinser. En vanlig orsak till återkommande vaglar är kronisk ögonlocksinflammation, så kallad blefarit.

Kostnadsfri konsultation

Vill du få bort din vagel eller chalazion? Boka in en kostnadsfri konsultation hos Ögonlocksakademin. Vi svarar mer än gärna på dina frågor kring din vagel, chalazion eller kring själva operationen. En konsultation bokar du utan förpliktelser och är inte bindande.

Behandling av vagel i ögat

Symptomen på en vagel kan lindras med varma kompresser. Använd bomull eller en liten handduk, blöt med hett vatten, krama ur vattnet och lägg på vageln i ca 5 minuter. Vageln kan också masseras lätt med runda rörelser efter uppvärmning. Upprepa så ofta du kan, gärna flera gånger om dagen. Om du har stora besvär av din vagel kan bakteriedödande droppar eller salva behövas. Om vageln inte försvinner inom några veckor kan den behöva tömmas av en läkare. Om ditt chalazion har varit kvar i mer än 3-6 månader och orsakar obehag, kan vi hjälpa dig med kirurgisk borttagning.

Chalazion – En hård knöl på ögonlocket

När en vagel inte längre är ömmande och röd men förvandlas till en hård kula, kallas den för chalazion. Detta tillstånd uppstår när vageln har kapslat in sig. Även om ett chalazion kan försvinna av sig självt, finns det situationer där kirurgisk borttagning kan vara nödvändig, särskilt om det orsakar obehag. Första steget för operation av chalazion är att du kommer till oss på en kostnadsfri konsultation.

Chalazion operation

Främsta orsaken till att operera bort chalazion är på grund av kosmetiska skäl. Generellt sett påverkar inte en chalazion synen, även om den på sikt kan leda till astigmatism (suddig syn). Att operera bort chalazion är ett förhållandevis enkelt och snabbt ingrepp. Som vid alla våra ögonlocksoperationer bedövas endast ögonlocket, vilket innebär att du är vaken under hela operationen. Bedövningen är nästintill smärtfri och speciellt framtagen för lokalbedövning.

Vi tar bort din chalazion, vanligen från insidan av ögonlocket. Ingreppet går fort och brukar ta ungefär 10 minuter. Efteråt får du salva på området och tryckbandage läggs på ögat i cirka 15 minuter, tills det slutat att blöda. Efter att vi tagit bort chalazion behövs inga stygn, vilket betyder att du inte heller kommer att få några ärr.

På Ögonlocksakademin fokuserar vi uteslutande på ögonlocksplastik. Med vår specialistkunskap och långa erfarenhet inom ögonsjukvård, kan vi erbjuda behandlingar som är skräddarsydda för varje individs behov. Vårt unika koncept och engagemang för kvalitet gör att vi står ut i branschen och lockar kunder från hela Sverige.

VANLIGA FRÅGOR OM CHALAZION / VAGEL

Vad är skillnaden mellan chalazion och vagel?

En vagel är en inflammation på ögonlocket. När vageln inte längre är ömmande och röd utan blir som en hård knöl har den kapslat in sig. Den kallas då för chalazion.

Varför får man en vagel?

En vagel uppstår av att bakterier kommer in i ögats talgkörtel. Det finns vissa faktorer som kan öka risken för att få en vagel. Du som har torra ögonlockskanter, akne eller pollenallergi löper större risk för att få vagel i ögat. Hygien kan vara en annan orsak, t.ex. om du missköter hygienen vid användning av linser.

Finns det någon salva eller medicin mot vaglar?

Det finns receptfria ögonsalvor som kan lindra besvär om din vagel skaver mot ögat.

Vad kan jag göra själv?

Om du fått en vagel på ögonlocket finns det också en del du kan göra själv för att minska besvären. Håll ögat rent genom att tvätta ögat och ögonlocket med vanligt varmvatten. Massage (inte tryckande eller klämmande) kan också hjälpa för att öppna upp talgkörteln.

Kan jag ha smink på min vagel/chalazion?

Smink kan göra att besvären upplevs värre och kan bidra till mer inflammationer. Försök överlag att inte pilla på vageln och runt ögat. Undvik även att använda kontaktlinser som kan irritera det inflammerade området.

Hur länge innan en vagel/chalazion förvinner?

Hur länge en vagel är kvar varierar. Oftast försvinner en vagel och besvären efter några dagar, men det kan ta allt från någon vecka till flera månader.

Fick du inte svar på din fråga? Kontakta oss

LYSSNA PÅ NÅGRA AV VÅRA PATIENTER

Kvinna sätter mascara på sina ögonfransar, klicka för att starta videon.
Patient blir mottagen i ögonlocksakademins väntrum, klicka för att starta videon.