Ptos/ hängande ögonlockskant

Ptos betyder hängande ögonlockskant. Orsaken till ptos beror på att muskeln i ögonlocket är svag vilket gör att ögonlocket inte kan lyftas helt. Det kan vara ärftligt eller komma med åldern. Det kan finnas på bara det ena ögat eller på båda. Det är lättare att upptäcka om det bara finns på en sida då det ögat ser lite trött och ”neddimrat” ut. Hur mycket ögonlockskanten hänger ner varierar. Det kan bli så pass mycket att den hänger ner över pupillen vilket även kan skymma och påverka synen.

Ptos kan också ge kosmetiska besvär. Även om inte pupillen skyms så kan ptos göra att du ser trött ut. Ögonlockskantens form, höjd och kontur har också betydelse för utseendet. För oss handlar inte en ptos-operation bara om att höja ögonlockskanten; vi lägger stort fokus på symmetrin och den kosmetiska aspekten.

Operera ptos

Våra kirurger har mycket lång och gedigen erfarenhet att operera ptos på allt från små barn till äldre personer. Operationen går ut på att vecka/förkorta den försvagade muskelsenan. Ofta kombinerar man operationen med borttagning av överflödig hud för ett optimalt resultat. Ptos-operationer kräver stor rutin och erfarenhet då det inte bara handlar om att korrigera höjden av ögonlocket utan även formen brukar behöva justeras.

Vi har inte något landstingsavtal då vi vill kunna lägga ner den extra tid som dessa operationer ofta kräver.

Du kan se fler före- och efterbilder på ptos-operationer utförda av Ögonlocksakademin under fliken Före- och efterbilder.

Lyssna på några av våra patienter

Kvinna sätter mascara på sina ögonfransar, klicka för att starta videon.
Patient blir mottagen i ögonlocksakademins väntrum, klicka för att starta videon.