Xantelasma

Xantelasma, Xanthelasma Palpebrarum, ses som gulaktiga, upphöjda fläckar under huden. Det är en relativt vanlig hudåkomma och kan placera sig på både övre ögonlocken och under ögonen i närheten av ögonvrån.

Vad beror xantelasma på?

De gula fläckarna är kolesterolbildningar och kan ofta bero på höga blodfetter. Även om xantelasma i sig enbart är kosmetiskt störande kan de gula fläckarna vara ett tecken på förhöjd risk för hjärtinfarkt. Därför bör detta kollas upp på vårdcentral. Om xantelasma beror på, eller misstänks bero på, högt LDL-kolesterolvärde är det viktigt att göra en ordentlig hälsokontroll.

Xantelasma behandling

På Ögonlocksakademin kan vi hjälpa dig med att ta bort de gula fläckarna på ögonlocken. Vid operationen används först lokalbedövning för att sedan avlägsna fläckarna samt överliggande hud runt ögonlocken. Vi använder oss av radiovågskirurgi vilket innebär att vi inte använder kniv utan en radiovågsnål. Det är en metod som är betydligt skonsammare än att använda kniv.


Att ta bort xantelasma är en snabb, effektiv och så gott som smärtfri behandling. Till en början är ärret lite rött och svullet men bleknar successivt med tiden. Stygnen tas bort efter ca en vecka.

Se våra före- och efterbilder Xantelasma 

Ta bort xantelasma hos Ögonlocksakademin

Lider du av xantelasma, eller är du osäker på om det är det du lider av? Ett första steg är att boka en kostnadsfri konsultation med oss på Ögonlocksakademin. Under en konsultation får du träffa någon av våra erfarna kirurger eller ögonsjuksköterskor som undersöker dig. Vi berättar mer ingående och noggrant vilka förväntningar just du kan ha utifrån dina förutsättningar, och vad vi skulle kunna hjälpa dig med.

Vi vill att du efter konsultationen känner dig välinformerad om fördelar och eventuella nackdelar det finns med en ögonlocksoperation. På vårt möte har du även möjlighet att ställa alla de frågor och funderingar som du har.

Konsultationen går att boka både digitalt och på plats hos oss på kliniken i Uppsala. Passar det dig bättre, så kan du även ladda upp en bild och fylla i ett formulär så kan vi göra en första bedömning och sedan återkomma till dig. 

Läs mer här om vad du kan förvänta dig av en konsultation för ögonlocksplastik.

Lyssna på några av våra patienter

Patient blir mottagen i ögonlocksakademins väntrum, klicka för att starta videon.
Kvinna sätter mascara på sina ögonfransar, klicka för att starta videon.