Varför får man påsar under ögonen?

Tvärtemot vad många tror så beror påsar under ögonen på mycket mer än bara brist på sömn. För vissa kan påsarna försvinna efter en god natts sömn, men påsarna kan bero på ärftlighet, din ålder eller ha med stress och andra tillfälliga orsaker att göra.

Ärftligt

Precis som vilken kroppsdel som helst, är ögonen en del av hur vi ser ut och vilka gener vi har ärvt. Påsar och mörka ringar under ögonen är ofta mer eller mindre framträdande beroende på bland annat hudton eller ansiktsstruktur – det vill säga helt naturliga, ärftliga faktorer.

Även sådant som hur fett lägger sig i ditt ansikte eller vilken slags hudtyp du har kan vara ärftligt. Att ha ögonpåsar, och lida av det, behöver alltså inte bero på något som du hade kunnat påverka.

Ålder

Precis som allting annat med kroppen så förändras även huden runt ögonen med åldern. Det är vanligt att många som tidigare inte har haft några påsar under ögonen får det när de blir äldre.

När huden blir slappare och rynkor, fina linjer och eventuella solskador träder fram så kan även påsar under ögonen göra det.

Sömn, stress och tillfälliga orsaker

Jo, till viss del spelar såklart sömn och stress in. När du är trött syns det ofta i både ögon och hud. Men ibland hjälper det inte att vara utvilad, och ibland kan det kännas lika jobbigt att se trött och sliten ut varje dag som att faktiskt vara det. Speciellt när du väl har vilat ut och är pigg men ändå ser ett trött ansikte med stora påsar i spegeln.

Påsar under ögonen kan också bero på tillfälliga orsaker som allergier och beroende på kroppens saltintag.

Vi hjälper dig med operation

Påsar under ögonen är ingenting att skämmas för. Men det inte heller något du måste stå ut med och lida av om det får dig att må dåligt. Det är klart det kan vara jobbigt att alltid se trött och sliten ut, eller se ett ansikte i spegeln med slappare hud än vad man är van vid. Då hjälper inte alltid krämer, sömn eller en kylande ansiktsmask.

Vi på Ögonlocksakademin i Uppsala hjälper dig gärna om du lider av påsar under ögonen. Det är ett relativt enkelt ingrepp som gör stor, bestående skillnad. När du bokar en kostnadsfri konsultation hos oss så går vi tillsammans igenom just dina problem och vad vi kan göra för att hjälpa dig.